İkna etmek aslına bakarsanız sanat ve bilimin karışımıdır. İkna etme becerisine sahip bireyler, fikirlerini eyleme dönüştürerek firmaları için gerçek değerler üretiyorlar. Siz de o bireylerin arasına katılmaya ne dersiniz?
İlk önce ikna kavramını bir daha ele alalım. İkna etmek; başkalarının tavırlarını, görüşlerini ya da davranışlarını değiştirmemizi ya da güçlendirmemizi sağlayan bir süreçtir. Bu tek bir toplantıda ya da bir dizi tartışma sonucunda, belirli bir zaman içinde gerçekleşebilir. Üstelik yalnızca mantıklı bir durumu ortaya koyma meselesi olmaktan çıkarak, aynı zamanda bilginin belli başlı insani duygulara etki edecek biçimde sunulmasını da gerektirir.
İkna etmenin önemli faktörleri nelerdir?
Tabi ki bu sorunun cevabını düşündüğümüzde aklımıza ilk önce güvenilirlik geliyor. İkna becerisi olan bireyler, güvenilirlik sağlamak için genellikle belirli bir alanda uzmanlık kazanırlar. Ancak bunun yanı sıra olumlu, güvenilir ilişkiler geliştirerek bunu başarırlar. Güvenilirliği inşa ederken ikna becerisiine sahip bir kişinin karşı tarafa beden dili ve görünümü ile verdiği mesaj da son derece önem taşımaktadır. Güvenilirliği sade ve güçlü bir formülle aktarabiliriz: “Güvenilirlik=Güven+Uzmanlık”
İlk olarak yeni bir ürün hakkındaki fikirlerinizi mevcut pazar koşulları ve ticari iş koşullarında anlamlı bir şekilde öne sürüp sürmediğinizi tartın. Kişi olarak ise bir ürünü öne sürdüğünüzde, bu ürünün özelliklerini, hedef kitlesini, müşterileri ve rakipleri tam olarak biliyor musunuz? Bunu bir daha düşünün. Ne kadar çok güven kazanır ve uzmanlığınızı ne kadar çok geliştirirseniz, size ve fikirlerinize o kadar çok güvenilir. Başka insanların güvenini kazanmak için samimi olmanız çok önemli. Fikirlerinizin gerçekten başkalarının zamanına ve dikkatine değer olduğuna inandığınızı gösterin. Güven sicilinizi pekiştirmek ise bir sonraki adım niteliğini taşıyor. Vermiş olduğunuzu sözleri ve vaatleri takip edip sonuçlandırın. Bütün bunların yanı sıra fikrinizin araştırılmasını teşvik edin. Konu hakkında konuşmayı teşvik etmek ve başkalarının bakış açılarına da değer verdiğinizi göstermek için, onların düşüncelerini de dinleyin. Etkili ikna gücü olanlar ise uzlaşma fikrinde yoğunlaşarak “ortak zemin” anlayışına yürürler. Kısacası savundukları konumun faydalarını kendileri ve karşı taraf açısından değerlendirerek tarif ederler. Gerçek hikâyeler, örnekler ve görseller kullanarak da konumlarını güçlendirirler. Duyguları derinden anlamak ise ikna konusunda ustalaşan kişilerin, dinleyenlerinin duygularını anlayarak bunların üzerine eğilmesidir.
Bu yazımızda güvenilirliği ele aldık. Bir sonraki yazımızda uzmanlıktan bahsedeceğiz. Sonuç olarak ikna etme sanatının başarılı bir ustası olmak istiyorsanız, gerekli tüm faktörleri kendinizde bulundurup bulundurmadığınızı farkına varmanız ve adım atmaya başlamanız gerekmektedir.