“İletişim; insanlarla sağlam ilişkiler kurmamızı sağlayan bir köprüdür, bu köprüyü yıkmak ya da sağlamlaştırmak bizim elimizdedir” düşüncesini yaratarak programa başladık…
Etkili iletişim konusunda başarılı olduklarını düşünen öğrencilere uygulamalar yaptırarak eksik yanlarını görmelerini sağladık. Öğrenciler, hangi becerilerini geliştirmeleri gerektiği konusunda özeleştiri yaptı.
“Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşı tarafın anlayabildiği kadardır.”
Mevlana’nın sözü üzerinden yola çıkarak, öğrenciler üzerinde “Biz, iletişimimizin iyi olduğunu biliyoruz, peki ya karşı taraf? Bunu ona nasıl yansıtabiliriz?” düşüncesini yarattık. Sahip oldukları becerileri karşı tarafa doğru bir şekilde yansıtabilmeleri için gerekli olan püf noktalarını paylaştık.
İnsanları iletişim becerinizle etkilemek aslında bu kadar kolay:
İnsanlarla güler yüzlü bir şekilde konuşmak, onları dikkatle dinlemek, her sabah “günaydın” demek, beden dilini etkin bir şekilde kullanmak ve 7’den 70’e herkese empati kurabilmek sizin elinizde…
İletişim esnasında insanlara dostça bir ses tonu ile yaklaşmak, doğal tavırlar sergilemek ve yaptığınız konuşmaların açık ve net olmasına dikkat etmek sizi başarıya götürecek adımlar olacaktır.
Sizce insanlara neden sorular sormanız gerekir?
Kişinin anlattıklarını aydınlatmak, buz dağının alt kısmını da görebilmek ve sonuç odaklı geri bildirimler verebilmek için doğru zamanda doğru soruları sormak iletişimi başarıya götüren bir anahtarıdır.
İletişimde sorun yaşadıkları anlarda kendilerini değerlendirmeleri için öğrencilerle bireysel iletişim analizinin adımlarını paylaştık.
Program esnasında öğrencilerin kullandıkları kelimeleri değiştirerek hayatlarında büyük bir adım atmalarını sağladık. Alışkanlıklarından kaynaklanan ve insanlar üzerinde olumsuz bir etki bırakan kelimeler üzerinde farkındalık kazandırdık ve bu kelimeleri sihirli kelimelerle değiştirdik. Her birinin iletişim şeklini rengarenk boyadık!
İTÜ artık büyülendi ve alışkanlıklarını değiştirme sürecine girdi…
Yarın İTÜ için bambaşka bir gün olacak!