Evden Etkili Çalışmak İçin Önerilen Ev-Ofis İpuçları😊
Çocuklarla Evden Çalışmak diyerek yazı dizimizi devam ettirelim.
Yeni dünya düzeninde evden çalışacağız hem de bunu çocuklarımız evdeyken yapacağız. Bazılarımız için çok yorucu ve stresli olabiliyor. Hele ki çocuğumuz 6 yaş ve altındaysa çocukla beraber evden çalışmak daha da zorlayıcı olabiliyor. Avrupa Birliği’nde yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini amaçlayan Eurofound’un Covid19 sürecinde yaptırdığı bir araştırmaya göre evden çalışan ve küçük çocuğu olan ebeveynlerin beşte birinin işlerine konsantre olmakta zorlandığı ortaya konuldu.
Denge kurup, dikkat dağıtıcıları en aza indirmek için neler yapabiliriz, bu yazıda onları paylaşmak istedim.
· Yaşı kaç olursa olsun çocuklarla konuşmak, onlara anlatmak, farklı rollere sahip olduğumuzu açıklamak ilk işimiz. Anlayabilecekleri düzeyde, farklı yöntemler deneyerek, ilgi çekici örnekler vererek iletişimi sürdürmeliyiz. Oğlum 4 yaşındaydı, hadi gel kucağıma biraz konuşalım dediğimde “Şimdi benimle ciddi konuşup, bana eğitim vereceksin; değil mi?” diye bana sorardı. 2 yaşından beri eğitimlerime katılan bir çocuk olarak eğitimi ve ciddiyeti algılayabiliyordu. Her çocuk ve iç dünyası bambaşka, o dünyaya girebilecek anahtarı keşfetmek biz anne – babaların işi😊
· Rutin oluşturmak ve bunu çocuklarımızla paylaşmak çok kıymetli. Bu rutin içerisinde çocukları meşgul tutacak aktiviteleri önceden planlamamız, çeşitlendirmemiz, onlara alanlar yaratmamız çok işimizi kolaylaştıracaktır. Zaman ayarlamalarını eğlenceli hale getirmek için büyük kırmızı domatesten destek abaliriz😉 Pomodoro onları eğlendiriyor ve belli sürelerde farklı aktiviteler yaparak konsantrasyonlarını artırıyor. 25 dakika boya kalemleriyle boya yapmak, daha önceden oluşturduğumuz survivor parkurda kendisiyle yarışmasını sağlamak, her güne o kalkmadan unuttuğu oyuncaklarıyla beraber bir oyun kutusu oluşturup onu şaşırtmak, malzeme avına çıkartmak (eline bir liste veriyoruz ve 25 dakikan var, evde dolaşıp bu malzemeleri bulup listende işaretlemelerini istiyoruz), 25 dakika içerisinde yastıklar ve battaniyelerle çadır kurdurtmak özellikle 8 yaşından küçük çocuklarda işe yarayabilir. Çocuğumuzun yaşı, ilgi alanları, evimizin özellikleri gibi kriterlere göre çocuğumuzu meşgul tutma aktivitelerimiz değişecektir. 8 yaşından büyükse 25 dakika içerisinde mektup yazmasını isteyebiliriz, çizgi roman üretmelerini, kıyafetlerini ve malzemelerini kullanarak sevdikleri bir kahramana dönüşmelerini isteyebiliriz. 25 dakika içerisinde geri dönüşüm malzemeleriyle şato, köy, araba vs. yapmalarını isteyebilir, hazırladığımız engelli golf sahasında vakit geçirmesini sağlayabiliriz. Haftalık yemek menüsünü yazdırmaktan (ki ne yenileceğine karar vermek çok hoşlarına gidiyor😊), ilgi alanlarına göre 25 dakikalık online müze gezileri yaptırmaya kadar pek çok farklı aktive ile onları meşgul tutabiliriz.
· Çalışma saatlerimizi çocuklarımızın rutinlerine, göre planlayabiliriz. 10 yaşındaki oğlumun ders programına göre yemek ve mola zamanlarımı organize ederek hem onunla vakit geçirebiliyor hem de iş zamanımı planlayabiliyorum. Onunla geçirdiğim vakitleri, onun uyuduğu zamanlarda çalışarak işe dönüştürebiliyorum. Eskiden de planlı olmamız gerekiyordu, şimdi daha dikkatli planlar yapmak, verimlilik adına yeni yollar keşfetmemiz gerekiyor.
Burada paylaştığım her bir aksiyon, yaşam tarzımız, iş tempomuz, hayata bakışımıza göre değişkenlik gösterebilir. İnsan zor durumda kalınca daha yaratıcı olur derler, ben de son söz olarak “Açılmamış kanatların büyüklüğünü bilemezsiniz.” diyerek bu yazımı noktalıyorum.
Efsun YÜKSEL TUNÇ