İdeal İş Görüşmesi…

Bu gün iş görüşmesi yaparken kesinlikle yapmamamız gereken şeylerden bahsedelim istedim.

Bu konu hakkında sıklıkla sorular alıyorum ve küçük bir makalede hap niteliğinde litaratür ve paratik bilgileri sizlerin görüşlerinize sunuyorum.

Bir kaç işe alım ve insan kaynağı uzmanı ile görüştükten sonra sıraladığım maddeleri; iş görüşmesi yapmış ve yapacak olan bireylerle de paylaştığımda, tamamının hem fikir olduğu noktalar aynen şu şekilde…

Hepinize başarılı görüşmeler ve bol kazançlar diliyorum.

  •  Sözsüz iletişiminiz iyi olsun….

Yeteri öz güven bıraktığınız ilk izlenimi yaratacaktır. Görüşme odasına girdiğinizde asık suratlı olmayın, gülümseyin ve dik durun. Görüşeceğiniz kişi ile göz teması kurun ve elini güçlü bir şekilde sıkın.  Görüşmeyi yapacağınız kişinin ismini asla unutmayın.

  • Hedefinizin ne olduğunu bilin…

Adaylar genellikle iş görüşmesine geldiklerininde hedeflerinin sadece iş istemek olduğunu düşünürler. Oysa asıl hedefiniz o şirket için ne kadar uygun bir personel olacağınızı gösternek ve işin size tamamıyla uygun olduğunu karşınızdakine hissettirmektir.

  • Spesifik sorular sormayın….

Görüşmeye şirket, görev, pozisyon ve çalışanlar hakkında bilgi toplayarak gidin. “Ne, nasıl ve niçin” ile başlayan sorular sorun. Yanıtı sadece evet yada hayır olacak sorulardan kaçının. Görüşmecinizi sıkmadan olabildiğince konuşturup bilgi toplayın. Çoğu insan kaynakları uzmanlarını etkilemenin yolu doğru soruları, doğru zamanda sormaktan geçer unutmayın.

  • Yalnızca yanıt vermekle yetinmeyin….

İş görüşmesi karşılıklı bir konuşmadır. Sadece görüşmeyi yapan kişinin sorularına cevap verip susmak yanlış bir davranıştır. Burada hassas nokta sadece konuşmuş olmak için konuşmamanızdır. Bazen sessizlik anları olabilir. Bu anları gereksiz konuşmalar ile doldurmaya çalışmayın.

  • Egonuza yapılan saldırılara hazırlıklı olun…

Görüşmeyi yapan yetkili egonuza kasıtlı olarak saldırabilir. Burada insan kaynakları uzmanı sizin tepkinizi ölçmeye çalışıyor olabailir. Bu tuzağa düşmeyin. Bir iş görüşmesine duyguların karışması başarısızlığın garantisidir.

  • İşe çok muhtaç görünmeyin…

Bir iş görüşmesinde bu işe çok muhtaç görünmek zaman zaman işi  almanızı sağlasada inanın bana en ucuz fiyata ve en kötü şartlara razı oldunuz demektir. Kapıdan girerken once kendinize şunu hatırlatın: Bu işe muhtaç değilsiniz. Sizin ihtiyaç duyduğunuz şey spesifikasyonlarınıza uygun, hayat standardınızı devam ettireceğiniz bir iş.

  • Kendinizi düşük statüde görmeyin…

Görüşmelerde genellikle kişiler kendilerini görüşmeyi yapandan daha aşağıda hisseder. İnanın bu duygu karşınızdaki tarafından algılanacaktır. Siz ve görüşmeyi yapan kişi her zaman aynı statüdedir. Bu konuda kendinize güvenin ve eşdeğer olduğunuzu asla unutmayın.

  • Doğru olmayan varsayımlarda bulunmayın…

Bir konuyu anlamadığınız zaman soru sormak görüşmelerde alacağınız puanı düşürmez. Görüşmeyi yapan kişinin ne söylemek istediği konusunda tahminde bulunmayın. Eğer kendinizi varsayımlarda bulunurken yada tahmin etmeye çalışırken bulursanız durum ve sorunun tekrarlanmasını isteyin.

  • Fazla samimi olmayın…

Usta bir İK uzmanı görüşmenin ilk on dakikası içinde size rahatlatmayı bilecektir. Ancak bu, ikinizin can ciğer dost olmasını gerektirmez. Gardınızı indirmeyin. Siz orada profesyonel bir iş yapmak için oradasınız.

  • Konuyu dağıtmayın…

Size sorulan sorulara vereceğiniz cevap gerçekten de konu ile ilgili olmalıdır. Konuyu dağıtmak, görüşmeyi yapanı sıkacaktır. Üstüne üstlük farklı konulara atladığınız için gerçek sorunun ne olduğunu unutma riskinizde var. Konudan uzaklaşmanız görüşmeci nezlinde uzmanlık alanınıza hakim olmadığınız ön yargısını yaratabilir.

Özlem ÇINGIR GÜRDAL