Yeşil/Çevreci Çalışanlar Yaratmak

Bir büro elemanının yılda 81 kilo kâğıdı çöpe atmakta olduğunu biliyor musunuz? Dünyada her yıl kâğıt üretiminde kullanılmak üzere 40 hektar orman alanı tüketildiğinin farkında mısınız? Peki ya geri dönüştürülen 1 ton kâğıt/karton atık ile 17 ağacın hayatı kurtulduğunun? Sizin ofisiniz farkında mı? Biz biliyoruz ve farkındayız işte bu nedenle Yeşil/Çevreci Çalışanlar Yaratmak eğitimini gönüllü olarak 100’ün üzerinde şirketle paylaşıyoruz. 14 Kasım Pazartesi Günü Uzay Sigortadaydık, eğitimden kısa kısa notları sizinle paylaşıyoruz.

Çevremizin güzelliklerini tüketmemek bizim elimizde. Çevreye duyarlı bir birey olmak duyarlılığımızı iş hayatımıza yansıtmak çok büyük bir değişim yaratabilir. Öyle ki; sadece 1 metal içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerji ile 100 Watt’lık bir ampul 20 saat çalıştırılır. Düşünün, bir ton ekin üretebilmek için 1000 ton suya ihtiyaç vardır. Dubai’de 1 Litre su 4 Litre Petrole eşittir. Geri dönüştürülen 1 ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanır. Gelin sizinle Çevreci Çalışan Olmanın ilk adımlarına göz atalım.

Çevreci/ Yeşil çalışan yaratmanın ilk adımı, kullanma ve koruma dengesinin oluşturularak sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak. Bunu yeşil ofis ve yeşil çalışanlar yaratarak başarabiliriz. “Yeşille Dost Yaşamak” kavramını hayatımıza geçirdikten hemen sonra hayatımızı kolaylaştıracak listeler oluşturmalıyız.

Peki, “Yeşil Ofis” olmak için neler yapabiliriz? Yeşil Ofis’te güneş enerjili şarj aletleri kullanıp baskı cihazlarının ayarlarını ekonomik moda çevirebiliriz. Masada bir sürahi içme suyu bulundurmak, ofis katları arasında yürümek ve ofis içerisinde yeşil bitkiler bulundurmak yeşil çalışana yakışan hareketlerdendir. Yeşil ofis çalışanları gün ışığından maksimum düzeyde yararlanır. Ofis alanında akkor lamba yerine kompakt flüoresan lamba kullanılır. Yeşil ofiste iş seyahatleri yerine video konferans tercih edilir. Yeşil ofise girdiğinizde gözünüze ilk çarpan masaüstü bilgisayarlar yerine dizüstü bilgisayarların kullanımda olmasıdır. Ofiste suyu daha tasarruflu kullanabilmek için fotoselli musluklara geçiş yapılır. Faks makinesindense internetten faks çekerek kâğıt tasarrufu yaparak ağaçlar kurtarılır.

“Yeşil Ofis” olmak istiyorsanız bunu 3 adımda başarabilirsiniz. Bu adımlardan ilki su kullanımını en aza indirmek. Bunun için yağmur suyunu kullanabilirsiniz. Su kaçaklarını tespit etmek ve önlemek ise su tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. İçme suyunu sadece sağlık ve güvenlik gerektiğinde kullanırsanız, su kaynaklarımız size minnettar olacaktır.

İkinci adımda enerji kullanımını en aza indirmek için alternatif enerjilerden yararlanabilirsiniz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yakınlaşarak dünyamız için büyük bir adım atabilirsiniz. Daha yeşil bir dünya için otomobil ve uçak yolculuklarını azaltabilirsiniz.

Üçüncü adım ise Hammadde kullanımını azaltmak. Yeniden kullanarak ve geri dönüşüm yaparak hammadde kullanımını en aza indirebilirsiniz. Bunun bir diğer çözümü ise tüketim kültürüne kapılmadan az satın alabilmek.

Teknoloji çağının en büyük problemlerinden biri de E-Atık (elektronik atık) küresel olarak elektronik cihaz/aletlerin kullanıcısı tarafından kullanım süresini/hayatını tamamlamasıyla ortaya çıkarılan atıktır. 2011 yılında AB ülkelerinin toplamında ortaya çıkan e-atık miktarı 10 milyon ton sınırına yaklaşacak ve bu atığın 5,3 milyon tonu toplanabilecektir.

Ofisinizde  daha çevreci çalışanlar yaratmak istiyorsanız adres belli Indus Danışmanlık’tan Yeşil Çalışanlar Eğitimi!

Tugce Icozu hakkında 7 makale
Indus Danışmanlık’ın sıra dışı zekâsı… Ofis’te her zaman dikkat çeken sohbetleriyle bizleri neşelendiren ve bilgilendiren Halkla İlişkiler ve Sosyal Medya Uzmanımızdır. Nefis Türk kahvesi ile bizi her gün büyüleyerek gün içinde uyanık ve enerjik kalmamıza destek olur. Araştırmacı ruhu ile Indus Danışmanlık’a her gün yeni bilgiler katar.