Artık herkes Satış ve Pazarlamanın ayrı fakat mutlaka bağlantılı olduğunu biliyor. Bu ayrılmaz ikiliye üretici ve tüketicinin vazgeçilmezi aynı zamanda rekabet ortamının sultanları diyebiliriz.
Peki, Pazarlama nedir?
Pazarlama, üretilen mal ve hizmetleri doğru yerde, doğru zamanda, uygun fiyatlarla hedef pazara ulaştırmaktır. Pazarlama bilgilendirmektir, tanıtmaktır…
Pazarlama sisteminin 4P sini bu sektörün içinde olup ta bilmeyen neredeyse yoktur.
Product (ürün)
Price (fiyat)
Place (dağıtım)
Promotion (tutundurma)
Diyelim ki sermayeniz var, ne üreteceğinizi de biliyorsunuz. Gerekli dağıtım kanalları da tamam. Peki, ürünü nasıl tutunduracaksınız? Nasıl tanıtacak, insanlara nasıl ulaştıracaksınız?
Günümüzde herkesin bir pazarlama faaliyeti var. Artık sadece işletmeler pazarlama yapmamakta. Sanatçılardan, yardım kuruluşlarına, politikacılardan, gıda sektörüne kadar herkesin pazarlama çalışmaları ve pazarlama stratejileri mevcut. Hatta annelerimizin bile… Hangimizin annesi biz küçükken yemeğimizi yememiz için bizi uçak geliyor, parka gideceğiz diye süsleyip ilgimizi çekip o yemekleri yedirmedi. 🙂
Her gün yeni bir ürün çıkıyor, teknoloji gelişiyor ve rekabet artıyor. Bizim bu rekabet ortamında daha farklı, daha faydalı, daha ihtiyaca yönelik ve daha uygun fiyatlı ürünler geliştirip markamızı yaratıp pazarda yerimizi almamız gerekli. Tabii ki bunların hepsinin bir anda olması zor. Fakat doğru araştırmalar doğru reklamlar bizi hedefimize çok daha kolay ulaştıracaktır.
MARKALAŞMAK!
Ürününüzün başarısını kalıcı kılmak… Marka sözlük anlamıyla; Bir işletmenin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması için kullanılan sözcük, şekil, harf, sayı veya benzeri işaret.
Marka bir deneyimdir, müşteriye verilen sözdür ve kişiliği vardır. Çünkü müşteri önce güvenmek ister, satış öncesinde ve satış sonrasında sürprizler ile karşılaşmak istemez. Bildiği, tanıdığı ve herkes tarafından tercih edilen üründen faydalanmak ister. Marka olmak aynı zamanda haksız rekabeti de önler. Karlılık ve şirket prestijinde artmanıza neden olur. Ve en önemlisi istikrarlı performans…
Eğer pazara çıkacaksanız, pazarlama ve satış yapmak istiyorsanız başarılı bir marka olma yolunda sağlam adımlar atmalısınız. Nedir bu sağlam adımlar?
Hedef kitle tanımlama! Ürettiğiniz ürün hangi yaş grubu için, hangi cinsiyete, hangi sosyo-ekonomik gruba ve hangi coğrafi özelliklerde kullanıma uygun..
Doğru fiyatlandırma! Piyasanın neresinde olmak istiyorsunuz, hangi kesime hitap edeceksiniz ve rakibi olmak istediğiniz firmalar piyasanın neresinde..
Uygun Dağıtım stratejisi! Tutundurma! Ve doğru yönetim, doğru ekip!..
Kuşkusuz en geniş ve en popüler dağıtım kanalı internet. Dünya da ve Türkiye de yapılan araştırmalara göre kişiler internetten alış-veriş yapmayı yoğun olarak tercih ediyor. İnternet reklamları da insanların dikkatini çekme konusunda yine üst sıralarda.
Doğru reklam ile doğru pazarlama ile satışlarınızı ancak arttırabilir ve devamlılığını sağlayabilirsiniz.
Reklamlarında tabi avantajları ve dezavantajları var.
Avantajları: Dezavantajları
-Hızlı -Yüksek bütçe
-Kitlesel -Ölçümlenemeyen satış etkileri?
-Kontrollü -Fark edilebilirlik
-Yaygın -Ölçümlenemeyen geri bildirim?
Reklamların içine ayrıca, halkla ilişkiler çalışmaları, satış promosyonları ve pazar destek araştırmalarını verebiliriz.
Doğrudan pazarlama araçlarına örnek olarak da aşağıda ki maddeleri gösterebiliriz.
-Kataloglar, broşürler
-Posta gönderileri ( mektup vs.)
-Tele-pazarlama
-Elektronik alışveriş
-Televizyondan satış
-Kişisel ziyaret
-E-posta
-SMS
Doğrudan pazarlamanın faydaları oldukça yüksek. Düşük maliyet, yüksek kar marjı, seçicilik, reklam-satış kombinasyonu ve ölçüm. Geri dönüşü de hızlı bir şekilde ölçülebilir.
Yeni pazarlarlar açmak içinse yapılacak çalışma belli SWOT ANALİZİ…
İşletmenin güçlü olduğu yanlar, zayıf olduğu yanlar, işletme için fırsatlar ve tehditler nelerdir bunları belirlemek. Ayrıca yeni pazarlar seçmek için önemli kriterlere bunları gösterebiliriz;
-Bölgenin nüfusu
-Satın alma gücü
-Coğrafisi
-Ekonomik durumu
-Geçmiş tecrübeler
-Benzer markaların bölgedeki durumu
-Geçmişteki tecrübeler
Eğer iyi bir ürün geliştirirseniz, ormanın derinliklerinde bile olsanız halk sizi bulmak için bir yol bulacaktır. Ama tatmin edici bir kitle istiyorsanız bir otoyol inşa etmeniz gerekir. -Anthony Robbins