Biz bu Perşembe Dünya’yı kurtarmak için Yeditepe Üniversitesi’nin düzenlediği E-Atık Panelinde neler yapabileceğimiz öğrendik.
“E- Atık Nedir?” bu sorunun cevabını bilmiyorsanız, evinizde şöyle bir göz gezdirin. Şu an kullandığınız tüm elektronik eşyalar gelecekte E-Atık olacak! İçini güzel yemeklerle doldurduğunuz buzdolabınız, bozulduğu anda hayatınızı tehdit etmeye başlayacak. Sinema keyfi yaptığınız televizyonunuz küçük bir çocuğun ölümüne sebep olacak. Odanızı aydınlatan lambanız geleceğinizi karartacak! Tabii eğer E- Atık olarak değerlendirmezseniz.
Türkiye’de E- Atık konusunda yasal bir yaptırım ya da yönetmelik yok. Bu nedenle E- Atıklar özel sektör ya da belediyeler yoluyla toplanıyor. Kadıköy Belediyesi, bu konuda öncü belediyelerden. Birçok belediye ile koordinasyonlu çalışıyor. Hatta farklı bir belediyeye bağlı olmanıza rağmen E-Atık’ınızı kapınızdan alıyor. http://www.eatik.kadikoy.bel.tr/ adresinden kendilerine ulaşabilirsiniz. Belediye, E-Atıklar’ın işlem görmesi için özel atölyeler oluşturmuş durumda. Kadıköy Belediyesi E- Atık’ı 3 kategoride değerlendiriyor. “Yeniden Kullanma”, “Geri Kazanım”, “İmha Etme” Eğer E-Atıklar kullanılabilir haldeyse birçok parçadan yeni bir bilgisayar elde ediyor. Bu bilgisayarlar okullara hibe ediliyor. Şu ana kadar 176,5 ton e- atıktan 637 adet bilgisayar yapıldı. Van, Hakkâri, Urfa, Manisa ve Tokat gibi anadoludaki okullara gönderiliyor. Geri kazanımda E – Atıklar, özel makineler ile ayrıştırılarak plastik, metal, cam parçalar geri dönüştürülüyor. İmha etme işlemi ise yine özel makinelerle çevreye zarar vermeyen koşullarda gerçekleşiyor. Evdeki atıklarınızı hurdacıya vermemeniz çok önemli. Hurdacılar, E-Atıkları, içindeki altın, gümüş, bakır ve platin gibi değerli maddelere ulaşmak için atıkları parçalıyor ve yakıyor. Bu durumda beyin hasarına, akciğer kanserine yol açabilecek maddeler doğaya karışıyor. Düşünün 10 gram kurşun, 200.000 litre suyu kullanılmaz hale getiriyor. Bir CRT Monitörde ise 2 – 4 kg arası kurşun bulunuyor. Peki şu ana kadar doğaya ne kadarı karıştı?
Bir şirket üç yılda 27 bin ton E-Atık’ı işleme tabi tuttu. E-Eşya büyüdükçe E-Atık da büyüyor. 5 yıl içinde bu sayı 2 katına çıkacak. Türkiye’de ayrıştırma, imha etme ve geri dönüşüm yapabilen yalnızca 17 şirket var. Ülkemizde kişi başı üretilen atık miktarı 4 kg. buluyor. 400 bin ton atıktan ise sadece 4 tonu toplanabiliyor. 395 ton, dünyayı kirletmek ve bizleri zehirlemek için doğaya salındı. Son derece hayati bir konuda yasa ve yönetmelik çıkmamasını ilgililer, maliyetle açıklıyor: “Büyük şirketler, depoda kalan malzemelerini E-Atık işleme şirketlerine verdiğinde ciddi bir miktar para ödeyecek. Bunun yerine malzemeleri hurdacıya satarak para kazanıyorlar” Dünyanın huzurlu bir nefes almasını istiyorsanız, sevdikleriniz ve kendiniz için E-Atıklarınızı dönüştürün. Belediyelere destek olun. Dünya sağlıklı olmayı hak ediyor… Siz de…