Zamanın daha hızlı aktığı bilim insanlarınca kanıtlanmış ve bizler kendimiz için yaşamanın daha fazla bilincindeyken, iş – yaşam dengesini talep eden insanların sayılarının artması, firmaların verimliliği artırmak için esnek politikaları çoğaltması, evden çalışmayı iki taraf için de cazip hale getirmektedir.
Evden çalışma fikri dünya genelinde yaygınlaştı ve fikri daha çok tartışılır hale getirdi. Araştırmalar gösteriyor ki evden çalışma çalışanın stresini azaltırken aynı zamanda motivasyonunu artırıyor. İngiltere işgücünün neredeyse %15’i evden çalışıyor. Teknolojik iletişimin çeşitliliğinin artması, kanalların çoğalması evden çalışmayı daha kolay hale getiriyor.
“Uzaktan Çalışan” kelimesinin yerine “Dijital Göçebe”de kullanılıyorsa, birileri için rüya sayılabilecek evden çalışmanın hem şirketler hem de çalışanlar için avantaj ve dezavantajlarına göz atmakta fayda var.
Biz olumlu tarafından bakarak evden çalışmanın avantajları ile başlamak istiyoruz:
- Esneklik
Çalışana saat esnekliği yanında, ortam, ısı, ışık, kıyafet ve bunun gibi pek çok alanda esneklik sağlar. Çalışanın kendine en uygun ortamda ve saatlerde çalışması da çalışanın verimliliğini artırır.
- Trafik Stresi Olmayan Bir Gün
İstanbul’da ortalama bir çalışan 2-2.5 saatini yolda geçiriyor. Bu zamanı kendine ayırabilen çalışanın verimliliği de artacaktır.
- Dikkat Dağıtıcısız Ortam
Ofis ortamlarındaki önemsiz toplantılar ve gereksiz konuşmalardan uzak, etkili zaman yönetimi yapılması yine verimliliği artıracaktır.
- Ev ve Aileye Yakınlık
Özellikle çocuk ve yaşlı bakımı söz konusu ise her an müdahale edebilir olma hissiyatı çalışanın daha rahat bir kafaya sahip olmasını ve böylelikle veriminin artmasını sağlayacaktır.
- Kendine Zaman Ayırmak
İş – Yaşam dengesini kurabilen çalışan, evden çalışarak zaman kayıplarını minimize ettiğinden dolayı, spor yapabilir, daha sağlıklı olabilir; kişisel gelişimine ve hobilerine vakit ayırabilir ve daha donanımlı olabilir; daha sosyal olup, aktivitelere katılıp networkünü geliştirebilir. Kendi için bir şey yapmak insanı her zaman motive eder, verimli hale getirir.
- Parasal Tasarruf
Çalışanlar ofis ortamlarında daha şık ve bakımlı olmak için özen gösterirler; evden çalışma kıyafet alışverişini, kuaför masraflarını azaltır. İşe gecikme stresi ile taksiye binmeleri, kişisel aracıyla işe gitme maliyetlerini ortadan kaldırır. Parasal tasarruf sağlayan çalışan, mutlu çalışana dönüşür, verimliliği artar.
- Kişisel Gelişim
Kendine zaman ayırabilen çalışanın çeşitli kurs ve gelişim aktivitelerine katılmasının yanı sıra, evden çalışmanın getirdiği kendi kendinin patronu olma yaklaşımı kişide özgüvenin artmasını ve kendini güçlü hissetmesini sağlar.
Çok cezbedici gözüken evden çalışmanın birkaç dezavantajını da paylaşalım:
- Kendini Göstermede Zorluk
Gözden uzak olandan gönülden de uzak olur misali, evden çalışanların işini ve yaptıklarını sunma, pazarlama fırsatı ofiste çalışanlara göre daha sınırlıdır. Terfi imkanındaki riskler çalışanı mutsuz hale getirirken verimliliğini düşürür.
- Değişime Uzaklık
Şirketlerde her gün bir şeyler değişmektedir. Personel değişiklikleri olmakta, yeni iş fırsatları doğmakta, rekabette eli güçlendirecek bilgiler ortaya çıkmaktadır. Evden çalışan bu tarz değişikliklere geç ulaşabilir ya da hiç ulaşamayabilir. Kurumuna uzaklaşan çalışanın verimliliği düşer.
- Bitmeyen İş
Evden çalışan gerçekten çalıştığını ve yüksek performans ortaya koyduğunu kanıtlamak için çok daha fazla saat çalışıp kendine baskı yapabilir ve bu baskılar strese ve akabinde verimsizliğe neden olabilir.
- Yalnızlık Mutsuzluğu
Evlerinde izole çalışanlar hem yöneticilerinden hem de çalışma arkadaşlarından uzaktadırlar. Bu onların iş yeri sosyalleşmesine engel oluşturmakta hem de rekabetçi ortamdan beslenmelerine engel olmaktadır. Yalnızlık, mutsuzluk ve beraberinde verimsizliği de beraberinde getirmektedir.
- Dikkat Dağıtıcılar
İş yerindeki dikkat dağıtıcılardan farklı olarak evden çalışan için de dikkat dağıtıcılar mevcuttur. Çocuklar, evcil hayvanlar, ev işleri, evden çalışma felsefesini anlamayan eş-dost ve bunun gibi pek çok konu dikkat dağıtıcı olarak karşımıza çıkmaktadır. Dikkat dağınıklığı ve bunların yönetimi için ekstra çaba iş verimliliği için ciddi bir tehdittir.
- İletişim Zorluğu
Uzaktan iletişim kurmak için gerekli donanımın maliyetinin yanı sıra birbirine uzak şirket çalışanlarının birbirini anlaması, geribildirimlerin düzenli verilmesi, anlayışla beraber çözüm için harekete geçilmesi, kısacası empatik yaklaşımı daha azdır. İletişimdeki empati eksikliği verimsizliğin artmasına neden olmaktadır.
- Takımdan ve Takım Çalışmasından Uzak Kalış
Şirket çalışanları hep birlikte iş anında ve iş sonrasında takımlar halinde farklı aktiviteler gerçekleştirirken uzaktan çalışan uzaktan sadece bunların haberlerini alabiliyor ve takımın bir parçası olma keyfinden mahrum olabiliyor. Evden bireysel çalışanlar takım çalışmalarına uzak kaldıkça takım ruhunu yakalamakta zorlanıyor ve desteğe ihtiyaç duyduğunda yanında kimsenin olmaması, takım çalışmasını hemen devriye sokamaması da verimsizliğe neden oluyor.
- Eve Özlem ve Ev Motivasyonundan Yoksunluk
Evden çalışanlarda görülen en ciddi mutsuzluklardan biri, işten dolayı da evde olmasından kaynaklı ev ile işin birbirine karışması, her gün hafta sonları bile kendini işte hissetmesi, her gün işyerinde olma hissi, evi özlememe hatta evden mutsuz olma halinin kişiyi negatif etkilemesidir. Ofiste çalışan evini özlerken, evine geldiğinde rahatlama hissi yaşarken evden çalışan bunlardan mahrum evini işi gibi görmektedir. Bu da mutsuzluğa ve verimsizliğe neden olmaktadır.
- Kendini Bırakma Hali
Evden çalışanlar belli bir zaman sonra iş saatinden az önce kalmaya, pijamalarıyla çalışmaya, kişisel bakımını ertelemeye başlayabiliyor. Kendini bırakan kişi, kendini sevmeme ve buna neden olan işini sevmemeye kadar ileriye gidebiliyor. Kendini ve işini sevmemek de verimsizlik nedeni olarak karşımıza çıkıyor.
- Kendini Motive Etme Zorunluluğu
Evden çalışanın yanında “Harika iş çıkardın.” “Müthişsin.” “Ben bunda çok zorlanıyordum, sen hallettin, bana destek olsana.” diyecek ya da sırtını sıvazlayacak ya da masasına bir jest bırakacak kimsesi yoktur. Kendini motive etmelidir, kendini motive etmeyi bilmiyor ya da beceremiyorsa motivasyonu düşük ve haliyle de verimliği de düşük olacaktır.
Evden çalışmanın kişiye katkısı yüksek ve performansı, verimliliği artırdığı aşikar. Evden çalışmanın dezavantajları ortadan kaldırılabilirse şirketler ona göre politikalar oluşturup çalışma süreçlerini yeniden düzenleyebilirse evden çalışma verimliliği artırır.
Bir sonraki yazımız, evden çalışmayı verimli hale getirebilmek için şirketlerin yapması gerekenler üzerine olacak ve Great Place To Work bir şirket olarak Indus neler yaptı onları paylaşacağız.
Müthiş bir hafta ve keyifli çalışmalar dileklerimizle…
M. Efsun Yüksel Tunç