Farkındalıkla Yönetiyorum

Bugün çevremize baktığımızda üniversite mezunlarının büyük çoğunluğunun hayalinin yöneticilik olduğunu görüyoruz. Gençler ” Üniversiteyi bitirdim  yönetici olmak , yönetmek istiyorum.” diyor . Peki yönetici olmak için yalnızca üniversite bitirmiş olmak yeterli midir? Herkes yönetici olabilir mi? Yönetici olmak bu gençlerin tamamını tatmin edecek midir?

Yönetmek kelimesi özellikle ülkemizde öyle farklı ayrıcalıklar ifade ediyor ki kimse bu soruları sorgulamıyor. İyi bir maaş, saygınlık, güç…  Kısa bir süre önce İndus Danışmanlık’ın bir lojistik firmasında verdiği “Farkındalıkla Yönetiyorum” eğitiminde asistanlık yaparak bu konuda daha fazla bilgi sahibi oldum. Bu eğitimde öncelikle yönetici olmak için eğitimin yeterli olmadığını, farklı şirketler ve farklı departmanlarda edinilmiş tecrübenin çok daha önemli ve faydalı olduğunu fark ettim. Tüm bunların yanı sıra iyi bir yöneticinin kendini, ekibini, işini yönetebiliyor olması gerektiğini de bilgilerim arasına ekledim. Şirket geleceği için yöneticilerin önemi tartışılamaz. Bu nedenle yöneticiler özenle yetiştirilir ve seçilir. Fakat, bazen işverenler de, çalışanlar da bazı yanılgılara düşerler. “Çok iyi bir eğitimim var, yönetici olabilirim”  ya da  “Ahmet’in satışları çok iyi, iki yılda beklenenin iki katı satış yaptı ve yönetici koltuğunu hak etti.” ne yazık ki yanlış bir değerlendirmedir. İyi eğitim almış olmak veya bulunulan pozisyonda iyi bir başarı yakalamış olmak  iyi bir yöneticilik için yeterli değildir. Peki nasıl iyi bir yönetici olunur? Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; yöneticilik liderlik gibi doğuştan gelen bir özellik değildir, yöneticilik sonradan öğrenilir, liderlikle yöneticilik karıştırılmamalıdır. Lider olmak çok farklı yetenekler gerektirir. Oysa iyi bir yönetici olabilmek için mucizelere gerek yoktur.

Öncelikle yöneticinin görevi nedir, yönetici ne yapar? Yönetici,vizyonu ve misyonu belirler ve bunların gerçekleşmesi için gereken koordinasyonu sağlar, görevleri ve bunları kimlerin yapacağını belirler. Ekibin motivasyonunu sağlamak da yöneticinin görevleri arasındadır. Yöneticilere motivasyon için yetki vermenin ve heyecanlandırmanın en önemli unsurlar olduğu konusunu yöneticilere hatırlatan, aynı zamanda geri bildirimin öneminden de bahseden danışmanımız tecrübelerinden  yararlanarak yapıcı ve yıkıcı geri bildirim örneklerini ve sonuçlarını da bizlerle paylaştı. Son olarak ünlü liderlerin belirgin ortak özelliklerinden ve olması gereken doğru liderlik özelliklerinden de bahseden danışmanımıza kariyer yolculuğumda bana çok yardımcı olacağını düşündüğüm, rehber nitelikli bilgilerinden dolayı kendi adıma teşekkür ediyorum.