9 adımda verimliliği artırmak…
Evden çalışırken dikkat dağıtıcıları minimize edip konsantrasyon artırıcıları maksimize edebilirsek daha keyifli ve huzurlu çalışabiliriz. Hatta daha verimli çalışabiliriz. Workopolis anketlerinde insanların % 90’ının evden çalışmanın kendilerini daha verimli hale getirdiğine inandıklarını paylaştı. Sadece evden çalışmak verimi artırmıyor daha verimli olmak için özel dokunuşlara ihtiyacımız var. İşte birkaç ipucu:
1. Mekanı Sabitlemek
Çalışacağımız yerin hep aynı yer olması beynin mekanı ofis olarak belirlemesini ve ona göre harekete geçmesini sağlıyor. Sürekli farklı amaçlar için kullanılan bir masaysa çalışma yerimiz bu bizim verimliliğimizi azaltıyor.
2. Mekanda Düzeni Sağlamak
İyi haber beyin düzenli ortamlarda daha aktif ve hızlı. Organizedword.com sayfasının paylaştığı araştırma sonucuna göre ortalama bir ofis çalışanı, kayıp dosyaları ve evrakları bulmak için günde yaklaşık 50 dakika harcıyor. Bu neredeyse günde bir saat demek. İşte bu yüzden masamızın üstü ve çevresinin düzenli olması şart. Yine evden çalışanlarla yapılan bir araştırma gösteriyor ki çalışma alanının düzeninin yanında evin geri kalan kısmı da düzenliyse beyin huzur buluyor ve daha verimli çalışıyor. Çünkü dağınıklık en ciddi konsantrasyon bozuculardan biri.
3. Ofis Sandalyesine Sahip Olmak
Çalışma mekanımız için ofis mobilyaları almaktan bahsetmiyoruz. Bununla birlikte ofis sandalyesi şart. Evden çalışırken de sandalyemize oturarak saatler geçiriyoruz; güzel, ergonomik açıdan doğru, rahat bir sandalye verimliliğimizi direkt olarak etkiliyor. Corporatevalley.com sayfasının paylaştığı ilginç bir araştırma sonucuna göre tekerlekli bir sandalye her yıl yaklaşık sekiz mil hareket ediyor😉
4. Doğru Renkleri Tercih Etmek
Çalışma alanınızda duvar renklerine dokunabiliyorsanız, sizi motive edecek ve enerjinizi yükseltecek renkleri tercih edebilirsiniz. Hangi rengin size iyi geldiğini tabi ki siz biliyorsunuz😊 Duvar renklerine dokunamıyorsak harika bir manzara, tablolar, posterler ve afişleri kullanarak da çalışma motorumuzu uğultu yapacak moda getirebiliriz.
5. Dikey Yerleşime Geçmek
Çalışma alanımız küçük olabilir ve çalışma malzemelerimiz fazla olabilir. Bu noktada dikey yerleşimleri tercih edebiliriz. Bu pek çok mağazanın ve showroomun da tercih ettiği bir yerleşim şeklidir. Showroomlarda metrekare hesabı sunulurken duvar kullanımları da belirtilir😉 Dolayısıyla masamızda ve mekanımızda dikey bir yerleşimle daha fazla yer kazanabilir ve düzenlememizi daha rahat yapabiliriz.
6. Işık Sahibi Olmak
Yanlış ışık tercihleri baş ağrısı ve göz yoğunluğu yaratabiliyor. Gün ışığından yararlanabiliyorsak harika, eğer suni ışık kullanmamız gerekiyorsa bilgisayar monitörümüzü pencereden veya üsten gelecek bir ışıkla parlamayacak şekilde yerleştirmemiz gerekiyor. Konsantrasyonumuzu artıracak bir masa lambası mekanımıza iyi gelebilir. Bilgisayarımız için parlama önleyici ekran gibi küçük şeyler, konfor seviyemizi ciddi şekilde artırabilir ve işimizi yapmaya odaklanmamızı sağlar. Natural Renewable Energy Laboratory’nun sunduğu bir araştırma raporuna göre, çalışma mekanındaki doğal ışık “genel refah”, “artan üretkenlik” ve “daha iyi sağlık” ile bağlantılı. Araştırma raporunda ayrıca, doğal ışığın baş ağrısı ve göz yorgunluğunu azalttığı belirtiliyor.
7. Teknolojinin Efendisi Olmak
Online çalışma platformlarını bilmek ve onları ustaca kullanmak tabi ki çok kıymetli, bununla beraber, normalde bir ofiste çalışırken destek alabileceğimiz BT ekibi olmadan çıkabilecek küçük sorunları çözebilmek adına kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Ayrıca teknolojimizi güncel ve güvenilir tutmak oluşabilecek sistem çökmeleri ve veri kayıplarını minimize ederek daha huzurlu çalışmamızı sağlayacaktır.
8. Kokularla Güçlenmek
Çalışma alanımızın hoş kokmasının yanında, bazı kokuların işimimizi yapmamıza yardımcı olabilecek kanıtlanmış etkileri vardır. Örneğin, nane bize enerji verirken, biberiye konsantre olmanıza ve görevleri daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yapmanıza yardımcı olabilir. Lavanta ve portakal da endişe ve gerginliğimizin yatışmasına yardımcı olabilir. Ve tabi ki renk seçimimiz gibi bize iyi gelecek kokuları araştırmamız şart.
9. Minik ve Anlamlı Molalara Sahip Olmak
American Cancer Society’nin bir araştırmasına göre günde 6 saatten fazla oturarak çalışanların ölüm oranı, 3 saatten az oturarak çalışanlardan %20 fazla imiş. Bu oran kadınlarda %40’a çıkıyormuş. Hareketsizliğin sebep olduğu sağlık problemlerinin farkında olmak ve bertaraf edebilmek için çalışma mekanımızda minik, anlamlı molalar verebilmemizi sağlayacak düzenlemeler yapmamız şart. Esneme bantları, hafif ağırlıklar mümkünse bir yürüme bandı yaşam kalitemizi artıracaktır. Egzersiz için kısa molalar vermek, gün boyunca gerektiğinde vites değiştirmenize, yeniden odaklanmanıza ve yeniden enerji kazanmanıza yardımcı olabilir. Anlamlı molanın oturduğumuz yerden, sosyal medyayı takip etmek ve/veya yine oturduğumuz yerden özel bir işimizle ilgilenmek olmadığını hatırlamamız gerekiyor.
Sağlıkla, keyifle ve verimle çalışacağımız mekanlarımız, günlerimiz olsun…