Erken Kalkmanın Büyüsü…

Hedeflerimiz için daha fazla zamana sahip olmak, aile ve arkadaşlarımızla daha fazla vakit geçirmek, hobilerimizle ilgilenmek, günü rahat geçirip stresi azaltmak için güne erken başlayabiliriz.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki erken kalkmak birçok başarılı insanın ortak özelliği. Tarihteki ünlü insanlardan, olimpik sporculara, başarılı sanatçılara ve iş insanlarına kadar geniş bir yelpazedeki kişilerin yaşam alışkanlıklarında güne erken başlama ön sıralardadır. 

Erken derken nasıl bir erken saatten bahsediyoruz acaba sorusu geliyor akla. Sattvik saati denilen gecenin sona ermesi ve şafağın sökmesi enerjiler için de çok kıymetli bir zaman dilimidir. Yoga yapanlar, enerji ve nefes çalışması yapan insanların özellikle tercih ettiği saat 4-6 arasındadır ve bu zaman diliminin büyülü bir tarafı vardır. Güneş doğmaya hazırlanır ve tüm doğa onu karşılamak için heyecanlanırken havada hissedilir güçlü bir enerji vardır. Günün bu en huzurlu zamanlarında zihnimiz berrak ve açıkken geleceği şekillendirme şansına, kendimizi zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak yenileme fırsatına sahibiz.

Erken kalkmak uykusuz kalmaktan farklı olarak doğru bir uyku süresiyle uykuyu alıp erken kalkabilmektir. Belki bunun için uyuma saatlerimizi değiştirebiliriz. Ne de kolay yazılabiliyor, erken yatalım demek. Günümüz dünyasında kafamızda pek çok düşünce varken, geç yatmamıza neden olan alışkanlıklarımız varken erken yatma alışkanlığı kazanmak zor olabiliyor. Vücudumuzu uykuya hazırlamak için uzman önerilerinden bir seçki paylaşmak isterim:

·        Hafif sıcak bir banyo yapmak

·        639 Hertz frekansında müzik dinlemek

·        Papatya çayı içmek

·        Gevşeme nefesine geçmek

·        Kitap okumak

·        Onarıcı yoga yapmak

Bu ritüellerle eken yatmaya başlayınca belli bir zaman sonra sistemimiz ayarlanacak ve erken uyumaya başlayabileceğiz. Erken yatmamız erken kalkmamıza destek olur, bununla birlikte uyanmamıza yardımcı olabilecek minik ipuçlarına da ihtiyaç duyabiliriz:

·        Esneme hareketleri yapmak

·        Kısa bir yürüyüş yapmak

·        Enerji veren nefese geçmek

·        Su içmek

·        Nane – limon – portakal esansları koklamak

·        Hafif soğuk suyla duş almak

Erken kalkmak ve kendimizi iyi hissetmek içi önemli adımlar atarak kendimizi yeni sisteme adapte edebiliriz:

1.      Erken uyumaya başlamak ve yeterince uyumak

2.      Kalkma saatini yavaş yavaş geri/erkene almak

3.      Çalar saati mümkün olduğunca uzakta tutmak

4.      Uyanmak istediğimiz saati yazarak beyin sistematiğine destek olmak

5.      Alışkanlık kazanabilmek için hafta sonları da tutarlı olmak

6.      Şafak vaktinin tadını çıkarmayı bilmek ve bizi mutlu eden aktivitelerle güne başlamak

7.      Kazanılan ekstra zamanın faydaya dönüşmesini sağlamak

Her gün fazladan bir saat, genel olarak, yaşamak için daha fazla zamanımız olduğu anlamına gelir. 75 yaşındaki bir insanın ortalama 25 yılını uyuyarak geçirdiğini düşünürsek bir saat gerçekte çok kıymetli hale geliyor. O yüzden adım adım erken kalkmaya diyoruz…

Efsun YÜKSEL TUNÇ