7 Adımda Okunabilir Yazmak

7 Adımda Okunabilir Yazmak

Neden okunabilir yazmalıyız? Okuyucularımız zeki olabilir, algıları yüksek ve iyi eğitimli olabilirler. Bununla beraber insanlar yoğun ve kafaları pek çok farklı konuyla meşgul. Ayrıca araştırmalar bir yetişkinin ortalama 9.sınıf seviyede okuduğunu gösteriyor. Herkese ulaşmak için yazıların 8.sınıf düzeyde yazılmasının da doğru olacağı söyleniyor.

Raporlar, epostalar, bilgilendirici yazılar ve bunun gibi bu tarz yazılarımızın okunabilir olması amacımıza ulaşmayı kolaylaştıracaktır. Okunabilirliği artırmak için yapabileceklerimiz:

1.      Kısa, kolay kelimeler kullanmak, sade bir dil tercih etmek ve edilgen fiil kullanımını en aza indirmek

2.      Hedef kitleyi düşünmek ve terminolojiyi belirlemek

3.      Cümleleri kısaltmak ve okuyucu dostu yazı tipleri kullanmak (Arial, Calibri, Helvetica gibi)

4.      Yazıyı doğru yerlerden paragraflara bölmek (bir paragrafta en fazla 5-6 cümle olması) ve gerekiyorsa maddelendirmek

5.      Giriş – Gelişme – Sonuç bölümlerine sahip olmak ve açık geçişler yapmak (Ancak, ek olarak, örneğin, başka bir deyişle gibi)

6.      Kantılar, araştırma sonuçları ve bilimsel ifadelere yer vermek

7.      Uzun yazılarda “Yönetici Özeti” kullanmak

Özellikle web sayfasındaki, blogtaki yazıların okunabilirliğinde görselliğin de etkisi çok yüksektir. Görüntünün metne altın oranı her 100 kelime için 1 görüntüdür. Bu orandaki içeriklerin daha fazla okunduğunu ve hatta paylaşıldığını gösteren araştırmalar mevcut.

İnsanların en büyük arzularından biri olan anlaşılmak için yazılı iletişimde okunabilirlik şart. Okuyabilsinler ki anlaşılabilelim. Keyifli okumalar dileklerimle…

Efsun YÜKSEL TUNÇ