Sınırları Bilmek
Adil Olmak
Yenilikçi Olmak
Güvenmek &Güven Vermek
Ilımlı Olmak
Düz bir kelime içinde ne çok anlam barındırabiliyor. “Saygı” çevremizden en çok beklediğimiz, olduğu yerde güvende hissettiğimiz sihirli kavram.
Haklara, düşüncelere, tercihlere ve daha genel tanımıyla bizim bildiğimizden & gördüğümüzden farklı olan her kişi ve/veya duruma karşı geliştirmemiz gereken kaslarımızdan biri. Hepimizde var ancak hepimiz yeterince geliştirip kullanıyor muyuz bu kası, asıl mesele de bu!?
Saygı doğuştan gelen bir yetkinlik olmasa da en temel eğitimin olduğu yerde, ailede, birlikte büyüdüğümüz kişilerden görerek öğrendiğimiz, bununla birlikte önce kendimize göstermeye ihtiyacımız olan bir yetkinlik.
Bu konu üzerine düşündüğümde aklıma ilk gelenleri paylaşayım. Kişiler ihtiyaçları ve istekleri hakkında karşılıklı açıkça konuşabiliyorsa, derdini ya da beklentisini anlatırken karşı tarafa bir koz veriyormuş gibi hissetmiyorsa ya da düşüncemi söylersem kabul görmez ve ilişki kopar endişesi yaşamıyorsa orada “Saygı” sağlam temellere oturmuş, aranan kan bulunmuş demektir. Ne mutlu bunu yaşayana, yaşattırana…
Bir de bunu kurum kültürünün bir parçası haline getirmiş bir organizasyonda çalışıyorsanız tadından yenmez. Uzun yıllar ( elbette istisnalar haricinde) kurumsal hayatta bu konuda acı tecrübeler yaşamış ya da yaşandığına şahit olmuş biri olarak, kariyer hayatımın bu konuda en verimli dönemini yaşadığımı mutlulukla paylaşabilirim 🧿🧿🧿
“Nehrin kaynağına saygısı, denize doğru akmasıdır.” demiş, Reca Garudi.
Kaynağında saygı ile beslenen her kişi, büyük hedeflere doğru daha kolaylıkla yol alacaktır. Peki bir çalışana, bulunduğu yerde saygının temel değer olduğunu hissettiren, gösteren faktörler neler olabilir;
🔐Söz hakkı verilmesi
🔐Fikir ve önerilere geri bildirim verilmesi
🔐Bilgi ve tecrübeye güveni gösteren liderlik yaklaşımı göstererek
🔐Olası sorunların nedenini & çözümünü bulmasına koçluk ederek
🔐 Tercih ve eğilimlerine bakılmaksızın iletişimde olunması
🔐Takdir ve ödüllendirmelerin olması
🔐Güçlü ve gelişime açık yönlerinin desteklenmesi
🔐 “buraya da siz bir şeyler eklemek istersiniz belki” 🤗
Saygılarımla 🙋🏼
Gökçe DOĞAN