Kafa Karışıklığını Hızlıca Bertaraf Etmek İçin Hızlı Adımlar

Her şeyin üst üste geldiği ve bizi zorladığı zamanlar vardır. Normal Şartlar Altında çok kolay olan karar verişlerimiz, sürüncemeye dönüşür. Kendimizi huzurlu hissetmek ve doğrusunu yaptığımızdan emin olmak isteriz. Birkaç minik adımla kafa karışıklığını çözebiliriz.

1-     Kafa karışıklığımızı kabul etmemiz, egolarımızı bir kenara koyup kendimize itiraf etmemiz gerekiyor. Böylelikle 5 duyudan bir tanesini hayata geçirdik. Şimdi bir diğeri hissettiğimizi görmemiz gerekiyor o yüzden bir kâğıt kalem alıp yazalım, yazmak bizi rahatlatacak. Görmemiz diğer duyumuzu da harekete geçirecek. Yazdığımızı okumamız da yaşadığımızı yeni bir kanalla tekrar içselleştirmemizi sağlayacak. Beynimizin farklı şekillerde aynı konuyu duyuyorsa bunu ele almak için daha hazır hale geliyor. Neden harekete geçmeliyim ki diyen çocuklar, yetişkinler ve beynimiz için “neden”i detaylıca, örneklerle paylaşmak her zaman işe yarıyor.

2-     Konu belli ise bu konuda kimden destek alabileceğimizi belirlememiz gerekiyor. Ben çözemediğime göre bir bilene danışmalıyım. Bu bir eğitmen, danışman, koç, terapist olabilir. Doğru kişiyi bulmak işin diğer önemli bir adımıdır. Referanslarla ilerlemek her zaman güvenli bir yoldur. Bununla birlikte her konu başlı başına ayrı alt kırımlara sahiptir. O yüzden ilk adımda konuyu SMART bir şekilde dile getirmemiz çok kıymetlidir.

3-     Değerli, değer katan, değer üreten bir iş çevremiz varsa onlardan geri bildirim isteyebiliriz. Zor zamanlarda, kafa karışıklıklarının olduğu zamanda onlar neler yapmış, hangi adımları atmışlar. Diğerlerinin deneyiminden öğrenebilmek ciddi bir beceridir.

4-     Danıştığımız uzmandan (danışman, eğitmen, terapist vb.) aldığımız uzman görüş ve iş çevremizden elde ettiğimiz yaşanmışlıklarla elde ettiğimiz değerli bilgiyi işleme ve aksiyonları listeme zamanıdır artık.

5-     Son adımımız harekete geçmek olmalıdır. Aksiyonları belirlemek iyidir, onları hayata geçirmek için harekete geçmek ise sonuca ulaşmak ve başarmak için şarttır. İç motivasyonu çoğaltıp belli olan yönümüze doğru adım atmamız bildiğimizi göstermenin yoludur. Böylelikle söylem ve eylem birliği yaratarak iç huzura sahip olur, kafa karışıklığından da sıyrılırız.

M.Efsun Yüksel Tunç