Her İşin Başı Kendini Tanımak…

Indus Ailesinin Değerli Eğitmen&Danışmanlarından Gökçe DOĞAN’ın kaleme aldığı keyifli ve bilgilendirici makaleyi paylaşıyoruz.

Peter Drucker, Kendini Yönetmek isimli kitabında diyor ki; Kendini yönetmek ihtiyacı insan ilişkilerinde bir devrim yaratmaktır.

Nasıl düşünüyoruz? Nasıl öğreniyoruz? İletişim stillerimiz nasıl? Güçlerimiz ve zayıf yönlerimiz neler? Hatta kişilik tipimiz nedir? Peki rengimiz ve temsil sistemlerimiz… Tüm bu soruların yanıtlarını bildiğimizde hem iş hayatında hem sosyal hayatta ve ilişkilerde başarı kaçınılmaz oluyor. Ayrıca tüm bunlar duygularımızı iyi tanımamıza ve yönetmemize de ışık tutuyor. Tam da burada Duygusal Zekası yüksek kişilerin %45 oranında daha başarılı olduğunu belirtmekte fayda var. 

Hangi sektörde ya da sektörümüzün hangi alanında olursak olalım, neticede insana hizmet ediyor ve insanlarla çalışıyoruz. Farklılıkları bilmek, kabul etmek ve yönetmek ise bu noktada karşımıza çıkıyor. Yetiştiğimiz mahalleden, kültürünü aldığımız memlekete, okuduğumuz kitaptan hobilerimize kadar her konuda farklı özellikler taşıdığımız ekip arkadaşlarımızla, bir kurumun çatısı altında ve ortak bir kültür etrafında toplanmaya başlıyoruz.

Ve o can alıcı soru çıkıyor karşımıza, bu iş birliği nasıl oluşacak? Hiç bekletmeden cevabını verelim. Kendimizi Tanıyarak Bunun için size kendimizi tanıyarak ve yöneterek hangi becerilere sahip olabileceğimizden bahsedelim isteriz. Çünkü bu beceriler insan ilişkilerinde de bizi doğru noktaya taşıyacaktır.

  • Stres Yönetimi

Stresörle karşılaştığında, süreci yönetebilme becerisine sahip olanlar, ekipten kaynaklanan stres faktörleriyle baş etmeye liderlik edebilenlerdir.

  • Güçleri ve Zayıf Yönleri Bilmek

Güçlerimizi nerede ve ne zaman kullanacağımızı bilmekle beraber zayıf yönlerimizi geliştirmeye çalışmamız gerektiğini biliriz. Neticede bu durumun diğerleri içinde geçerli olduğunu kabul etmek kolaylaşır.

  • Empati

Kişi, kendi duygularına ne kadar açıksa, başkalarının hislerini okumayı da,  davranışlarını çözümlemeyi de o kadar iyi becerebilir.

  • Motivasyon

Kendi arzu ve istekleri ile harekete geçenler, bu konuda etrafındakilere ilham verebilir ve diğerlerinin iç motivasyonlarını harekete geçirmekte katkı sağlayabilirler.

  • İlişki Yönetimi

Karşı tarafı anlamak, desteklemek ve devamında iş çevresi yaratabilmek için ilişkileri yönetiriz.İletişimi yönetmekte yetenekli bireyler, çevreleriyle ilgili yorum yapmadan ve soru sorarak edindikleri bilgiler sayesinde insanlar arasındaki uyumun sağlanması konusunda destekleyici role sahip olacaklardır.

  • Duyguları Tanımak

Duyguların doğrusu ya da yanlışı olmadığını bilmek, duyguları dengeleyerek olumlu kullanabilmektir. Duyguların bize bir sinyal verdiğini bilenler, başkalarının davranış ve tutumlarını etkileyen duyguları tanıyabilir ve durumu daha sağlıklı analiz edebilirler.

Sorumlusu olmadığımız durumlara verdiğimiz tepkilerden sorumlu olduğumuzu hatırlayarak kendimizi yönetmek ve bu konuda çevremize ilham verebilmek dileklerimizle..

Gökçe DOĞAN