Entelektüel Sermayeyi Çoğaltmanın Tam Zamanı

Bir iş ya da bir proje için kullanılacak ve ihtiyaç duyulan tüm kaynakların genel adı “Sermaye”.  Oldukça ticari tanımı olan bu kavramı, insani dokunuş ihtiyacının daha çok artmasıyla beraber son zamanlarda Entelektüel Sermaye & İlişki Sermayesi olarak daha çok duymaya başladık.

Entelektüel sermaye, kişilerin yaşam içinde edindiği, eğitim ve deneyim ile artırdığı, bilgi, beceri ve yeteneklerini ifade eder. Yaratıcılık, problem çözme becerileri, duygusal zeka, etkin ilişki yönetimi gibi pek çok yetkinlik entelektüel sermayeyi oluşturuyor.

Bununla beraber, entelektüel sermayesi zenginleşen ekip üyelerinin olması, kurumlarında en önemli kaynağı olan “İnsan Kaynağının” güçlü olmasını sağlıyor, kuruluşun rekabet avantajı elde etmesine yardımcı oluyor. Birbirlerinden öğrenebilen ekipler oluştururken, deneyime dayalı performans yönetimi oluştururken ve/ veya öğrenen organizasyon kültürünü yaygınlaştırırken bu yetkinliği olan liderlere ve değişim ajanlarına çok ihtiyaç duyuluyor.

Entelektüel sermaye oluşturmak & çoğaltmak, kişisel veya kurumsal düzeyde farklı araçlar, yol ve yöntemler değerlendirilebilir.

Bunlardan bazılarına göz atalım;

Eğitimler ve öğrenme yolculukları: Öğrenme hayatın her yerinde ve bu farkındalığı kazanmak oldukça fark yaratıyor. Bununla beraber düzenli olarak yeni bilgiler edinmek ve gelişime açık yönler için araştırmalar yapmak, kendimizi geliştirmek, entelektüel sermayenizi artırmanın önemli bir yoludur. Kurslar, seminerler, sertifika ve eğitim programları gibi farklı kaynaklardan faydalanarak bilgi birikiminizi artırabilirsiniz.

Deneyimlemek ve bildiklerimizi uygulamak: Öğrendiklerimizi hayata geçirmek, yaşadığımız olumlu ya da olumsuz deneyimleri kazanım olarak görmek, entelektüel sermayenizi güçlendirir. Farklı projelerde yer almak, sorumluluk almak becerilerinizi ve bilgi birikiminizi artırabilir.

İletişim kurmak ve ağ oluşturmak: Soru sorulabilen, geri bildirim alıp verilebilen ve empatik dinlemenin olduğu bir iletişim anlaşmayı sağlarken, farklı bakış açılarını da görmemizi ve kazanmamızı sağlar. Ayrıca insan ilişkileri kurmak ve profesyonel ağlar oluşturmak, entelektüel sermayenizi artırmanın başka bir önemli yoludur. Farklı sektörlerde olan ve büyüğüne küçüğüne bakmadan farklı insanlarla etkileşimde bulunmak yeni fikirler edinmenize yardımcı olabilir.

Yaratıcılığı kullanmak ve problem çözmek: Hem süreç yönetiminde hem de ekip yönetiminde fark yaratmamızı sağlayacak, yenilikçi ve yaratıcı düşünme becerilerinizi geliştirmek, bu yanımızı kullanabileceğimiz alanlar oluşturmak da entelektüel sermayenizi artıracaktır. Yaşanan problemlere, farklı perspektiflerden bakabilmek ve yenilikçi fikirler geliştirmek, kendimiz de daha güçlü hissetmemizi sağlayacaktır.

Bilgi & deneyim paylaşmak: Bilgi ve deneyimlerinizi başkalarıyla paylaşmak, bunu sağlayabilmek için de makaleler yazmak, sunumlar yapmak, eğitim vermek gibi faaliyetler gerçekleştirmek. Kurum içinde herkesin bu konularda rol almasını sağlamak, karşılıklı olarak yani tüm ekiple beraber entelektüel sermayenizi artıracaktır.

Tüm bunların, hem özel hayatta hem akademik hayatta hem de iş hayatımızda iz bırakabilmemiz ve hedeflerimize ulaşabilmemiz için de oldukça önemli adımlar olduğunu hatırlamakta fayda var.

Fark yarattığımız ve sermayemizi artırdığımız günlerimiz olsun dilerim.

Gökçe DOĞAN

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*