Bir Geliştirme Yaklaşımı Olarak Genius Hour

Öğrencilerin kendi ilgi alanlarına, geçmiş bilgilerine ve öğrenme meraklarına göre yönlendirildiği bir öğrenme yaklaşımı olarak okullarda kullanılan Dahi Saati artık firmaların da değerlendirmeye aldığı bir kavram.

Kişinin öz yönelimi ve yönetimini taban olarak kabul edip, tutkuya dayalı öğrenmeyi, kendilerine ilham veren neyse onu yapmayı, sorgulamayı ve özerkliği destekleyen Genius Hour standartlara sahip olmaması, kontrolünün zor olması gibi nedenlerle az sayıda firma tarafından hayata geçirilmekte. En bilindik firma örneklerinden biri Google. Çalışanlarını, günlerinin belli bir kısmını (yaklaşık %20) istedikleri proje üzerinde çalışmaları için serbest bırakıyor. Bu özerklik Daniel Pink’in Drive kitabında bahsettiği iç motivasyonun yükselmesini ve yaratıcılığının, verimliliğin artmasını sağlıyor.

Firmalar çalışanlarına sağladıkları Dahi Saatiyle yeni fikir ve ürün geliştirmede ciddi artış yaşamakta ve bunları ciroya dönüştürebilmektedirler. Her firmanın Google gibi yaratıcı olması, sürekli yeni fikir geliştirmesi gerekmeyebilir, bununla beraber Dahi Saati yeni fikirlerin dışında çalışana rahatlama, yenilenme hissiyatı, hayatını kontrol duygusu ve beceri geliştirme tatmini sağlıyor.

2020 ile evden çalışma arttı, dikkat dağıtıcılar çoğaldı, kendini sorgulamalar arttı. İş – Yaşam dengesini korumak bu kadar zorken, yaratıcı hayallerin peşinden koşmak için zamansızlık söz konusu oldu. Günde %20 iş saatlerinden zaman sağlama ve Dahi Saati farklılık gösterse de bunun için zaman yaratan şirketler insanların çalışmak ve kalmak isteyeceği bir işyeri olacaktır.

M. Efsun Yüksel Tunç