Su Ayak İzi

Bu kavram Dünya’da üretilen her şeyin üretim sürecinde kullanılan temiz su miktarına işaret eder.

Peki biz birer birey olarak eşyalarımızı kullanırken, yemeklerimizi yerken nasıl bir Su Ayak İzi bırakıyoruz?

Büyük mü? Küçük mü?

Unutmayın, biz suyumuzu yarın da kullanmak istiyorsak küçük bir Su Ayak İzimiz olmalı.

Gelin günlük yaşamımızdan kesitlerle, arkamızda bıraktığımız izin farkına varalım!

Sabah uyandınız ve güne bir kahve ile başlamak istediniz, bu bir bardak sade kahvenin size gelebilmesi için 140 litre su kullanıldı. Tabii şeker kullanıyorsanız kahvenize koyduğunuz her bir küp şeker için 7,5 litre su daha ekleyebilirsiniz. Bu kahveyi karton bardak ile aldığınız bir yerden içiyorsanız kullanılan su miktarı 208 litreye çıkıyor.

Dışarı çıkacaksınız, işe veya gezmeye gitmek istediniz. Giydiğiniz bir pamuklu tişört için 2700 litre, bir kot pantolon için ise 8500 litre su kullanıldı.

İş yerinizde veya evinizde bir adet A4 kağıda ihtiyacınız oldu, sadece bu kağıt için 10 litre su kullanıldı.

Günde üç öğün yemek yediğinizi varsayalım, öğlen oldu ve bir hamburger yemeye karar verdiniz. Hamburgeriniz için size servis edilene kadar 2400 litre su kullanıldı. Yanında bir bardak elma suyu içmek istediniz, bu elma suyu için 196 litre su kullanıldı.

Bir arabanız olduğunu varsayalım ve bugün arabanızı yıkamak istediniz. Ortalama 110 litre su daha kullandınız.

Artık akşam oldu ve yemek saatiniz geldi, sadece bir porsiyon beyaz et ve bir porsiyon pilav yemeye karar verdiniz. Porsiyon beyaz etiniz için 780 litre, bir porsiyon pilavınız için ise 150 litre su kullanıldı.

Tüm bunlarla birlikte içtiğiniz suyu, yıkanan çamaşır ve bulaşıkları, yemek yaparken kullandığınız suyu, tuvaleti kullandığınızda çektiğiniz sifonu ve duş alırken kullandığınız suyu düşünün, tüm bunlar için de ayak izinize günlük 224 litre daha ekleyelim.

Bugün sadece yukarıda belirttiğimiz aktiviteleri gerçekleştirerek 15.740 litre suya ayak izinizi bıraktınız.

Su Farkındalığı projemizin ilk adımında amacımız birer birey olarak bıraktığımız su ayak izine dair bir farkındalık oluşturmaktı, gelecek adımlarda birlikte öneriler sunacak ve çözümler üreteceğiz.

Bizi takipte kalın!

KAYNAKÇA

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı). 2014. TÜRKİYE’NİN SU AYAK İZİ RAPORU Su, Üretim ve Uluslararası Ticaret İlişkisi. Ofset Yapımevi.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı). Ocak 2020. Su Döngüsünü İyileştirmek İçin Yağmur Suyu Hasadı. İstanbul, Türkiye.

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. 2021. The United Nations World Water Development Report 2021. Paris, Fransa.

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. 2022. The United Nations World Water Development Report 2022. Paris, Fransa.

Çetin, M. Ve Tandıroğlu A. 2014. Araç Yıkamanın Su ve Çevresel Kirlilik Üzerine Etkileri. Erzincan, Türkiye.