İşimizde Daha İyi Olmak İçin 4 Alışkanlık

İyiyim, daha iyisi var; daha iyiyim, çok daha iyisi var. En iyiyim diyebilecek miyiz? Kendimizin en iyi versiyonunu sahneye koyabiliyor muyuz? Ünlü Matematikçi, yenilik tutkunu Arşimet’in dediği gibi “Bana yeterince uzun bir kaldıraç ve onu yerleştirmek için bir dayanak verin, ben de dünyayı hareket ettireyim.” yapabileceklerimiz sınırsız, en iyi versiyon diye de bir şey de yok. Her zaman daha iyisi vardır ve doğru kaldıraçlarla hedeflediğimiz her şeye ulaşabiliriz.

Daha iyisi için ihtiyacımız olan güç alışkanlıklarımızda yatıyor. Alışkanlıklarımız bizi tepeye çıkartabileceği gibi aşağıya da çekebilir. Başarı ve karşıt kelimesi olarak yıkımı seçersek hangi tohumu ektiğimize ve büyüttüğümüze bakmamız şart. Bugün 4 minik alışkanlıkla başarı tohumlarını atmamız için harika bir gün. O gün, bugün.

1-     Sabah Rutinine Sahip Olmak

Erken kalkmanın sihrinden daha önce uzun uzun bahsetmiştim, erken kalkmanın yanına bizi geliştirecek rutinler koymak çok kıymetli. Hal Elrod’un kıymetli kitabında günü mucizeye döndürecek ipuçları Life Savers (Hayat Kurtarıcılar) olarak verilmiş. Savers kelimesinin ilk harfleriyle yapılan akrostiş ipuçlarının Türkçeleri şöyle:

 ·      Sessizliğin gücünden faydalan.

·      Olumlamalar yap, kabullenmeler geliştir.

·      Gözünde canlandır, hayal kur.

·      Egzersiz yap.

·      Oku.

·      Yaz.

 Sabahlarımızı rutinlerimizle kontrol altına alıp her günümüzü bir mucizeymiş gibi yaşayabiliriz.

2-     Önceliklendirmeyi Doğru Yapmak

Planlama her profesyonelin hayatının bir parçası. Peter Drucker’ın dediği gibi “Benim için işe yarayan şey, günlük olarak işimi ileriye taşıyacak her şeyi planladığım 30 dakikalık zaman dilimleri (bazen daha uzun) kullanmaktır.” Tabi ki planlama şart, planlamamızda doğru işlere öncelik vermeyi bilmek gerekiyor. Stratejik işlerimizi operasyonel işlerden ayırıp, hedeflerimize göre stratejik işlerimize öncelik verme alışkanlığı bizi daha iyi olma yolunda destekleyecektir.

3-     Kontrol Alanına Odaklanmak ve Alanı Genişletmek

 Kontrol – Etki – İlgi alanlarının farkında olmak ve değişimin kontrol alanından başladığını bilmek gerekiyor. Kontrol alanımda ne kadar güçlüyüm, güçlerimi nasıl artırabilirim, bunun için neler yapmalıyım sorularına yanıt vermek ve aksiyon odaklı olmak önemli bir alışkanlıktır. Güçlerin artmasıyla genişleyen kontrol alanı diğerlerini etkilememizi sağlayacaktır. İş hayatında beklenmedik durumlarla karşılaştığımızda kendimizi daha rahat ve hazır hissetmemizi sağlayacak bu alışkanlık daha iyi olmamız için de şarttır.

4-     Geleceği Düşünmek

Uzun bir yoldayız, VUCA dönemlerinden geçiyoruz, rekabetin her geçen gün arttığı bir ortamdayız. Geleceği düşünme, onun için hazırlıklı olmak için adımlar atma, geleceği şekillendirecek fikirler üretme alışkanlığı bizi olduğumuz yerden çok daha iyi bir yere taşıyacaktır. Bugünü keyifle yaşarken gelecek için de heyecan duyabilenler dünyayı yerinden oynatabilecekler.

 Efsun YÜKSEL TUNÇ