Hayalimiz Olan İş

Hayalimiz olan işi yaptığımızı hayal edelim. Kendimizi çalışıyor gibi hisseder miyiz? Yoksa hayalimizi mi yaşadığımızı düşünürüz?

Hayalimiz olan işin tarifini vererek başlamak gerekir konuya. Rüyalarımızda olan, ya da uzun zamandır aklımızda olan, ya da çocukluğumuzdan beri dilimizde olan, ya da kendimizi keşfettikten sonra bizi mutlu edecek olan iş. 

En çok konuşulan hayalimizdeki işin nasıl ortaya çıkarılabileceği. Bu noktada sorular yardımımıza koşar, ilk sorulması gereken iki soru, en zor iki sorudur aslında:

  1. Misyonum var mı?
  2. O misyona ait vizyonlar belirledim mi?

Bu iki sorunun zor olmasının nedeni, bireylerin çalıştıkları kurumun misyon ve vizyonunu bilmelerine rağmen kendi misyon ve vizyonlarını belirlemede yavaş kalmaları. Halbuki hepimiz biliyoruz ki insan önce kendi misyon ve vizyonunu belirlemeli. Bu konuda yapılan araştırmalara bakarsak “Japonya, ABD, Batı Avrupa ve Latin Amerika’da 20 farklı ülkeden 1500 lidere 2000’li yılların anahtar özelliklerinin ne olacağı sorulmuş, %38’i -Güçlü bir vizyona sahip olmak- yanıtını vermişlerdir.” Başka bir araştırmada karşımıza yine çarpıcı bir sonuç çıkıyor. “1.500 yöneticiden oluşan bir anketin sonuçları, ilham verici bir vizyon yaratma ihtiyacının yöneticiler için nasıl büyük bir zorluk yarattığını göstermektedir. Etkili ve stratejik liderlerin en önemli özelliklerini tanımlamaları istendiğinde, yöneticilerin yüzde 98’i ilk önce -güçlü bir vizyon duygusu- olduğunu paylaşmıştır. Bununla beraber, yöneticilerin yüzde 90’ı vizyon yaratma yetenekleri hakkında ciddi şüpheleri olduğunu dile getirmiştir.”

Bu iki soru çok kıymetli, yanıtlarına sahip olsak hayalimizdeki işe çok daha hızlı ulaşabileceğimiz kesin. Yine de bu önemli iki sorunun dışında sorabileceğimiz pek çok soru var:

  • Hangi yeteneklere / becerilere sahibim?
  • Bu yetenek ya da becerilerimin hangisini kullanmak istiyorum?
  • Değerlerim ne? Neleri hayatımda hep ön planda tutacağım?
  • Beni neler mutlu /mutsuz eder?
  • Beni mutlu edenleri nerelerde bulurum?
  • İlgi alanlarım ne? Tutkularım ne?
  • Tüm gün hatta 7/24 hiç sıkılmadan yapabileceğim ne var?
  • Kendimi geliştirmeye, öğrenmeye açık mıyım?
  • Konfor alanımdan çıkabilecek miyim? Risk alabilecek miyim?

Hayalimizdeki işi bulmak için iş/şirket değiştirmektense kendimizi keşfetmemiz en doğru adım olacaktır. Çünkü bazen çalıştığımız firma doğru firmadır, belki çalıştığımız alan yanlıştır. Forbes’e göre, bugünlerde insanlar iş yaşamları boyunca on beş ile yirmi kadar farklı firmada çalışıyor ve Fast Company’ye göre her 3.2 yılda bir çalıştıkları firmaları değiştiriyorlar. Ne istediğimizi bilememek zorlayıcıdır. Önemli olan ne istediğimize karar vermektir. Hayalimizdeki iş belki bir adım ötemizde sadece daha ileriye bakmamız yeterli olacak. 

M. Efsun Yüksel Tunç